Rapport om informationskvällen 25 november i Rågsvedsskolan

IMG_7252Ett femtiotal besökare kom till Rågsvedsskolans aula måndagen den 25 november som Rågsveds Samhällsförening arrangerade. Mötet som varit väl utannonserat i både lokaltidningen Mitt i Söderort (Som vi tackar tidningen för!), affischer i området samt i de sociala medierna (Stort tack till bl.a. Bernard N’vila ifrån LeRec’s Place i Rågsved, Sven Löfberg ifrån Hyresgästföreningen Rågstintan samt Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening) tog upp tre högaktuella frågor för Rågsved.  Föreningens ordförande Jan Runfors inleder mötet med att välkomna alla samt berättar kort om organisationen Hela Sverige ska Leva (där Jan också är aktiv) och likartad problematik som är gemensam för Rågsved och landsbyggden t.ex. servicesektorn , bank- och postväsendet och lokaltrafiksfrågor .
Rågsvedsskolans Framtid
 IMG_7254Rågsvedsskolans rektor Ingalill Hägglund informerade om skolan, bl.a. att ryktet om att skolan ska läggas ner inte stämmer. Rektor berättar att Rågsvedsskolan likt många andra skolor i förorterna brottats med minskat elevunderlag men också med orättvisande rykten om hur skolan fungerar. Stor andel utomeuropeiskt födda ungdomar går i skolan och med bristande grund från skolor i det forna hemlandet gör detta att medelbetygen inte är så höga. Att då föräldrar jämför skolor utifrån betyg i hela staden ger en orättvis bild. Självklart spelar det fria skolvalet in också. Det är en bra skola med en mycket engagerade lärare och många har arbetat länge på skolan. Skolan har alltid vänt sig ut mot lokalsamhället och arbetat mycket med kultur. Detta vet vi i Rågsveds samhällsförening och kan ge exempel på samarbeten som Rågsvedsdagen och tidningen ”Rågsved om Rågsved” där mycket text och bild gjordes av en skolredaktion.
Samtidigt som vi befinner oss i skolans aula så bedrivs läxhjälp i en intilliggande lokal.  En av flickorna säger till en av pojkarna att han måste vårda sitt språk. ”Gå till vårdcentralen och vårda ditt språk!” I Rågsvedsskolan bedrivs läxhjälp varje vecka med ett antal frivilliga. Dessa frivilliga behöver bli fler!
Byggplaner i Rågsveds friområde
 IMG_7258Ronnie Kristola från stadsbyggnadskontoret informerade om planerna för nybyggnation i området (Både om nya bostäder på Bjursätragatan och om de nya planerna för Rågsveds Friområde).
Ronnie lyssnade med intresse på åhörarna och försökte besvara på frågor så gott det gick.
Lars Epstein ifrån DN rapporterade:
Rågsvedsborna eniga: ”Bygg här, men inte i friområdet!” | Epsteins STHLM | Bloggar – DN.se
Flytt av förvaltning eller bolag till Rågsved
Med anledning av detta pressmeddelande: http://stennordin.se/2013/01/11/alliansen-i-stockholm-stad-flyttar-atta-forvaltningar-och-bolag-till-ytterstaden-mitt-veckobrev-v-2/
så skickade föreningen ett flertal brev till Joakim Larsson och Sten Nordin för att få någon att komma ut den 25 november och berätta mer. Vi kan bara beklaga att ingen kom. Vi fick dock detta svar den 23 oktober från Tobias Holdstock Äldre- och Ytterstadsroteln:
”Det är moderaternas åsikt att kommunala bolag och förvaltningar kan göra större nytta för skattebetalarnas pengar genom att istället för dyra innerstadslokaler ha effektivare kontor i ytterstadens stadsdelar, där man kan positivt bidra till områdens liv och rörelse.  Det togs igår beslut om att Äldreförvaltningen samt Socialförvaltningen ska flytta till Farsta, och vi har sedan tidigare beslut om flytt av både Kulturförvaltningen, Utbildningsförvaltningen, och Stockholm Vatten AB som ska flytta till andra delar av staden. Just nu har jag ingen information om kommunala bolag eller förvaltningar som skulle flytta till Rågsved, även om det självfallet på intet sätt skall uteslutas att så sker längre fram.”
Föreningen kommer förstås att fortsätta att bevaka dessa frågor!
 Vi tycker att det är viktigt att vi boende i Rågsved är med i de planer som görs för Rågsved. Att vi är delaktiga i dessa olika processer. Att Rågsveds samhällsförening som lokal utvecklingsgrupp värnar om samarbete med alla i Rågsved med omnejd är den grund vår förening har för sitt arbete.
Vi kommer bjuda in till nytt möte i vår i Rågsvedsskolan. Vi vill också passa på att berätta att Rågsvedsdagen 2014 är den 10 maj på torget som vanligt.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Rapporter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rapport om informationskvällen 25 november i Rågsvedsskolan

  1. Pingback: Vår rapport i Hela Sverige Ska Levas nyhetsbrev | Rågsveds Samhällsförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s