Medborgarförslag om förbättrad information gällande Rågsveds naturreservat antagen

Medborgarförslag om förbättrad information om Rågsveds naturreservat

Naturreservatet i Rågsved uppskattas högt av oss boende, som i många år kämpade för att det skulle komma till stånd. Dock verkar informationen om reservatet vara bristfällig, vilket vi märker exempelvis när nya boende flyttar till stadsdelen. Vi får frågor i vår Facebookgrupp om naturreservatet, hur man hittar dit, var det finns promenadstigar, om det finns guidade vandringar, hur djur- och växtlivet ser ut etc.

Från Kräpplagruppens sida har återkommande framförts önskemål om skyltar och vägvisare från Rågsveds centrum och att stadens folder om reservatet ska finnas lätt tillgänglig för allmänheten. Det är inte tillräckligt med att information finns på nätet, den måste också finnas lättillgänglig i fysisk form. Informationstavlorna i anslutning till naturreservatet är bra, men oftast så klottrade att informationen inte är läsbar. Foldern om naturreservatet ska finnas på bibliotek och medborgarkontor, men en erfarenhet är att det inte alltid finns foldrar där.

Många fler skulle kunna hitta sina smultronställen i naturreservatet, om informationen var bättre. Rågsveds naturreservat är en stolthet för området och en så stor rikedom för stadsdelen att vi behöver värna om det, och inte minst pandemin har visat vikten av närhet till naturen.

Vi i Rågsved Hagsätra samhällsförening vill nu att staden gör en gedigen satsning på bred information om Rågsveds naturreservat, först och främst en väl synlig informationstavla och vägvisare vid tunnelbanan i Rågsved och folderställ på strategiska platser i anslutning till reservatet. Inspiration kan förslagsvis hämtas från Järfälla kommun som uppges tillhandahålla välfyllda folderställ med informationskartor vid entréer och samlingspunkter i kommunens reservat. Självklart bör också bibliotek och medborgarkontor alltid ha foldrar om reservatet. En liknande informationssatsning bör också göras för Hagsätra naturreservat.

Rågsved den 1 augusti 2022

Rågsved Hagsätra samhällsförening

Conny Mörke, ordförande

Förvaltningens synpunkter och förslag
Förvaltningen tycker att idén om förbättrad vägvisning och
information i Rågsveds naturreservat är bra och ställer sig positiv
till förslaget. Förvaltningen kommer utreda placering av skyltar för
vägvisning. Läs mer här om Tjänsteutlåtandet. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s